Авиацията на така наречената международна антитерористична коалиция, ръководена от САЩ, продължава да създава опасни ситуации в небето на Сирия. Това заяви контраадмирал Вадим Кулит, заместник-ръководител на Руския център за помирение на воюващите страни в Сирийската арабска република, цитиран от "Интерфакс". 

"През деня коалицията регистрира 13 случая на нарушение на протоколите за деконфликт от 9 декември 2019 г., свързани с полети на безпилотни летателни апарати, които не са били съгласувани с руската страна", каза Кулит на брифинг в петък.

Той също така съобщи, че в района на Ал-Танф са регистрирани 12 нарушения на сирийското въздушно пространство от "три двойки изтребители F-35, двойка изтребители F-16, двойка изтребители Typhoon и два многоцелеви безпилотни MQ-1C летателни апарати на коалицията".

Освен това, според заместник-началника на ЦПВС, един сирийски войник е бил ранен по време на обстрел на правителствени позиции от терористичните групировки Джабхат ан Нусра (забранена в Руската федерация) и Ислямската партия на Туркестан в провинциите Идлиб и Алепо.

Иран, Русия и Башар Асад заедно работят да изгонят САЩ от Сирия

Иран, Русия и Башар Асад заедно работят да изгонят САЩ от Сирия

Нарастване на напрежението в Близкия изток

Припомняме, че Русия редовно съобщава за нарушения на Запада над Сирия. Такива се констатират всяка седмица.

Иран, Русия и сирийският режим координират насилствена кампания за изгонване на САЩ от Сирия. Тази кампания представлява сериозен риск за силите на САЩ в Сирия и за интересите на САЩ в Близкия изток. Това бе посочено в анализ на Института за изследване на войната през август.

От средата на март Русия предоставя разузнавателна информация на Иран, като същевременно провежда по-агресивни полети срещу силите на САЩ в Сирия.

Иран, Русия и сирийският режим също така координират информационна операция, в която лъжливо се твърди, че разполагането е за защита срещу нападение на американските СДФ на контролирана от режима територия.

Силите на САЩ се намират в Сирия в рамките на операцията "Combined Task Force Inherent Resolve", която има за цел военно разгромяване на ИДИЛ чрез партньорство с международната коалиция.

Русия се оплака от 24 нови нарушения в небето над Сирия

Русия се оплака от 24 нови нарушения в небето над Сирия

Въздушното пространство е било нарушено от изтребители и дронове

Нормализирането на връзките между Сирия и арабските държави през тази година създаде благоприятни обстоятелства за засилване на способността на режима на Асад да възстанови контрола си над Сирия по име, като същевременно укрепи руските и иранските позиции там.

Иранските и руските информационни кампании засилват измислените слухове за нападения от страна на международната коалиция върху територията на сирийския режим.