Руските военни в Сирия са регистрирали пет случая на нарушения на въздушното пространство на страната от изтребители и БПЛА на западната коалиция на ден, съобщава "Интерфакс".

"В района на Ал-Танф, през който минават международни въздушни маршрути, отново бяха регистрирани пет нарушения на сирийското въздушно пространство от двойка изтребители Typhoon, двойка изтребители Rafal и един коалиционен БЛА MQ-1C. Подобни действия създават опасни предпоставки за авиационни инциденти и произшествия с граждански самолети, изпълняващи редовни полети", каза на брифинг контраадмирал Олег Гуринов, заместник-ръководител на Руския център за помирение на воюващите страни в Сирийската арабска република.

Освен това Гуринов каза, че за денонощие са регистрирани 14 случая на нарушения от водената от САЩ коалиция на протоколите от 9 декември 2019 г., свързани с полети на безпилотни летателни апарати, които не са съгласувани с руската страна.

Русия видя нови нарушения на САЩ над Сирия

Русия видя нови нарушения на САЩ над Сирия

Девет полета на безпилотни самолети на ръководената от САЩ коалиция в Сирия

Припомняме, че това са поредните нарушения, в които Москва обвинява коалицията за този месец. 

Руските военни съобщиха на 9 юли, че са забелязали девет полета на безпилотни самолети в зона, затворена поради руско-сирийски въздушни учения.