САЩ незаконно изнасят петрол от находища в Североизточна Сирия в размер на над 30 млн. долара на месец. Това заяви по време на пресконференция говорителката на руското външно министерство на Русия Мария Захарова, съобщават руските медии.

"Заобикаляйки собствените си санкции, американците контрабандно изнасят петрол от Сирия на стойност над 30 млн. долара месечно и няма да напуснат тези райони в обозримо бъдеще", изтъкна Захарова.

Тръмп върна американските сили в Сирия за охрана и експлоатиране на петролните полета

Тръмп върна американските сили в Сирия за охрана и експлоатиране на петролните полета

Американските военни започнаха да подсилват позициите си около петролни полета

Както отбеляза тя, действията на американските военни във връзка с петролните находища в Сирия били незаконни.

"Съвременното общество не може да не повдигне въпроси, когато цивилизована държава, която безспирно декларира своя ангажимент към определени демократични ценности, международноправни принципи в отношенията, изпомпва петрол от находища в Североизточна Сирия, суверенна държава, прикривайки престъпната си дейност с предлог за борба с "Ислямска държава", добави Захарова.

В САЩ критикуват Тръмп за сирийския петрол

В САЩ критикуват Тръмп за сирийския петрол

Ридел: Съмнителен правен ход с послание, че Америка иска да открадне петрола

По-рано от Пентагона заявиха, че САЩ възнамеряват да продължат да контролират петролните находища в Североизточна Сирия.

Както отбеляза руският външен министър Сергей Лавров, поддържането на американското военно присъствие в Сирия с цел "защита на петролните находища" противоречи на международното право.

Русия обвини САЩ в контрабанда на сирийски петрол

Русия обвини САЩ в контрабанда на сирийски петрол

Приходите надхвърляли 30 млн. долара на месец