Съединените щати извършват контрабанда на сирийски петрол в други страни, обяви официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

По негови думи доставките се охраняват от американски частни военни компании и спецчасти.

"Под закрилата на военнослужещи от САЩ и сътрудници на техни частни военни компании цистерни с нефт от петролните находища в Източна Сирия влизат контрабандно в други страни. Ако срещу тях бъде извършено нападение, спецчастите на САЩ и авиацията неизменно се намесват", заяви Конашенков. Той посочи, че петролът се произвежда от оборудване, което е осигурено чрез заобикаляне на всички санкции на САЩ от водещи западни корпорации.

Русия обвини САЩ в предателство спрямо кюрдите в Сирия

Русия обвини САЩ в предателство спрямо кюрдите в Сирия

Години били техен съюзник, а сега ги изоставили на милостта на Турция

Конашенков бе категоричен, че приходите от контрабандата на сирийски петрол чрез посреднически фирми отиват в сметките на американските частни военни компании и спецслужби.

По изчисления на силовото министерство на Русия при цена 38 долара за барел сирийски контрабанден нефт приходите от този "бизнес" надхвърлят 30 млн. долара на месец. "За такъв непрекъснат финансов поток, освободен от контрола и данъците на американската държава, ръководството на Пентагона е готово да охранява нефтените находища в Сирия от "Ислямска държава", смята Конашенков.

От ДАЕШ до петрола в Сирия: Пет големи лъжи на Тръмп за политиката му в Сирия

От ДАЕШ до петрола в Сирия: Пет големи лъжи на Тръмп за политиката му в Сирия

Тръмп направи няколко некоректни или подвеждащи изявления