Предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп в неделя, че Exxon Mobil или друга нефтена компания в САЩ да работят със сирийски нефтени находища, са критикувани от правни и енергийни експерти., съобщава "Ройтерс".

"Това, което възнамерявам да направя, може би е да сключим сделка с ExxonMobil или някоя от нашите страхотни компании, за да влезем там и да го направим правилно ... и да раздадем богатството", заяви Тръмп в неделя по време на пресконференция за операцията, довела до смъртта на лидера на ДАЕШ Абу Бакр ал Багдади.

Колона американски бойци се върна в Сирия от Ирак

Колона американски бойци се върна в Сирия от Ирак

90% от сирийския добив на нефт е съсредоточен на източния бряг на река Ефрат

Exxon Mobil Corp и Chevron Corp, двете най-големи американски петролни компании, опериращи в Близкия изток, отказаха да коментират изявленията на президента.

"Международното право се стреми да защити точно от този вид експлоатация", казва Лори Бланк, преподавател от Юридическата школа Емори и директор на нейния Център за международно право.

"Това не е само съмнителен правен ход, той изпраща послание до целия регион и по света, че Америка иска да открадне петрола", коментира Брус Ридел, бивш съветник по националната сигурност и старши сътрудник в "Бруукингс".

Русия обвини САЩ в контрабанда на сирийски петрол

Русия обвини САЩ в контрабанда на сирийски петрол

Приходите надхвърляли 30 млн. долара на месец

"Идеята САЩ да "държат нефта" в ръцете на ExxonMobil или на друга американска компания е неморална и евентуално незаконна", обяснява Джеф Колган, доцент по политически науки и международни изследвания в университета Браун.

Колган допълва, че американските компании ще се сблъскат с "множество практически предизвикателства", за да оперират в Сирия.

Дори Exxon или друга голяма петролна компания да бъдат докарани да разработват сирийски петрол би било трудно предвид сравнително ограничената инфраструктура и малкото производство, коментира Елън Р. Уолд, старши сътрудник в Глобалния енергиен център на Атлантическия съвет.

Тръмп: Компания от САЩ ще разработва нефта на кюрдите

Тръмп: Компания от САЩ ще разработва нефта на кюрдите

Нова визия за кюрдите и Сирия

Все пак САЩ трябва да са загрижени за съдбата на сирийските нефтени находища, обяснява Алекс Кранбърг, председател на енергийната компания Aspect Holdings, която проучи производството в Иракски Кюрдистан, но вече няма активни проекти в региона.

"Не, че самият петрол има голямо значение за САЩ, а че злоупотребата с него може да финансира бъдещи проблеми за нас", ако попадне в грешни ръце, допълва Кранбърг, като отбелязва, че неговата компания не е получавала запитване от Белия дом.

"Контролът на САЩ и твърдата валута, която предлагат нефтените полета, би оказал значително влияние върху оформянето на бъдещето на Сирия".

Тръмп плаши със санкции, въпреки че има и военна мощ, ако Турция стреля по кюрди

Тръмп плаши със санкции, въпреки че има и военна мощ, ако Турция стреля по кюрди

Еспър обяви, че САЩ пращат танкове в Дейр ез-Зор, за защита на нефтените находища