САЩ налагат санкции на Турция, ако въоръжените сили на тази страна открият огън по кюрдските войски, напускащи зоната за сигурност в Северна Сирия, обяви американският президент Доналд Тръмп в "Туитър".

"Турция напълно разбира, че не е необходимо да се стреля по кюрди, напускащи територията, която ще бъде наречена зона за сигурност и се насочват към съседни райони. Не е необходимо да се повтаря, че ще бъдат налагани мащабни санкции в случай на нарушения", пише той.

"Всичко върви добре. ДАЕШ са обезпечена от кюрдите, а Турция е готова като резерва. САЩ, спечели трилиони долари от ноември 2016 г. Всички останали губят. Нашата мощ е икономическа, преди да се налага да използваме наскоро обновената си военна такава, много по-добра алтернатива", допълва той.

"Нефтът е в безопасност. Нашите войници напуснаха и продължават да напускат Сирия, отправяйки се към други места. И тогава те ще се върнат у дома! Ние трябваше да сме там 30 дни, а това беше преди 10 години. Когато тези глупаци питат ... какво получаваме от това споразумение, аз просто казвам: петрол, връщаме войниците си у дома, а ДАЕШ са в затворите", обяснява Тръмп.

Турция официално критикува САЩ за контакти с кюрдския командир "терорист" Абди

Турция официално критикува САЩ за контакти с кюрдския командир "терорист" Абди

Чавушоглу: За Вашингтон вече е традиция да води диалог с терористи

САЩ възнамеряват да прехвърлят допълнителни наземни механизирани сили в сирийската провинция Дейр ез-Зор за защита на нефтените находища, за да се предотврати използването им от бойци на терористичната организация ДАЕШ. Това обяви в петък министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър след среща на ръководителите на военните ведомства на НАТО.

"Нашата мисия в Сирия се поддържа със същата цел, с която беше стартирана - борбата срещу ДАЕШ. Ще вземем мерки за предотвратяване на контрола на ДАЕШ над нефтените ресурси. Ще прехвърлим допълнителни механизирани сили в Дейр ез-Зор. Няма да коментираме допълнителни подробности, нашето командване ще вземе всички необходими решения, за да гарантира безопасността на находищата", обяснява Еспър.

Той не изключва възможността американските части, изтеглени от североизточна Сирия във връзка с турската операция, да бъдат прехвърлени за защита на нефтените находища.

По-рано Пентагона заяви, че САЩ изпращат допълнителни сили и средства в североизточната част на Сирия за защита на нефтените находища от ДАЕШ "други, дестабилизиращи ситуацията".

Тръмп отново обясни, че САЩ ще защитят петрола в североизточна Сирия от ДАЕШ

Тръмп отново обясни, че САЩ ще защитят петрола в североизточна Сирия от ДАЕШ

"Може би е време кюрдите да започнат да се насочват към петролния регион"