Турция изпрати на САЩ дипломатическа нота относно неприемливостта на всякакви контакти с командира на кюрдските СДС Мазлум Абди. Това съобщи на пресконференция в Баку турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от ТАСС.

"Червен бюлетин на Интерпол е издаден за този човек, терорист, той е в списъка за издирване. И САЩ, които са се присъединили към системата на Интерпол, осъществяват контакт с него. Това е неприемливо и ние уведомяваме САЩ за това", обяснява министърът.

Анкара официално смята СДС и структурите, свързани с тази организация, за терористични.

Тръмп отново обясни, че САЩ ще защитят петрола в североизточна Сирия от ДАЕШ

Тръмп отново обясни, че САЩ ще защитят петрола в североизточна Сирия от ДАЕШ

"Може би е време кюрдите да започнат да се насочват към петролния регион"

Чавушоглу обяснява, че за "Вашингтон вече е традиция да води диалог с терористи", докато за Анкара "няма разлика между ДАЕШ" и Кюрдската работническа партия, "Сили за самоотбрана" (сирийски кюрди) или ФЕТО."

"Щом започнем да представяме терористите като легитимни партньори за диалог, утре те ще започнат преговори с лидера на ДАЕШ Абу Бакр ал-Багдади. Те ще разговарят и с други терористи", допълва Чавушоглу.

Ердоган заяви по-рано, че разчита Абди да бъде предаден от Вашингтон в Анкара. Министерството на правосъдието, подготвя цялата необходима документация за това, коментира той.

Ръководителят на Министерството на правосъдието Абдулхамит Гюл заяви в петък, че неговата администрация е изпратила съответните документи в САЩ.

Той отбеляза, че според закона Абди "в случай на преминаване на американската граница трябва да бъде арестуван и екстрадиран в Турция".

Както "Ройтерс" съобщи по-рано, редица американски сенатори призоваха Държавния департамент да предостави на Абди виза възможно най-скоро, за да може той да дойде в САЩ, за да обсъди ситуацията в Сирия.

Еспър хока Турция за Сирия, да не клони към Русия и да е "отговорен съюзник"

Еспър хока Турция за Сирия, да не клони към Русия и да е "отговорен съюзник"

А НАТО да защитава региона на Персийския залив от Иран и да е готов за Русия и Китай