Ситуацията в Украйна показва "неспокойните опити" на Запада да влоши ситуацията в постсъветското пространство. Това заявява руският посланик в САЩ Анатолий Антонов в статия за международния институт "Шилер", цитирана от ТАСС.

"Сегашната ситуация в Украйна, неспокойните опити на западняците да влошат ситуацията в нашето приятелско постсъветско пространство, са илюстративни примери за това колко отчаяно се бори "световният хегемон" да запази господството си и способността си да наложи еднополюсен модел на международната общност", отбелязва Антонов.

"Да бъдем реалисти": Русия скептична за мирния план на Тръмп за Украйна

"Да бъдем реалисти": Русия скептична за мирния план на Тръмп за Украйна

Москва напомня напразните му обещания за мир и в Близкия изток

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Европа и НАТО трябва да се подготвят за възможността войната в Украйна да продължи десет години. В интервю за Би Би Си, Столтенберг изрази мнението си, че колкото по-убедително западните съюзници демонстрират готовността си за дългосрочна подкрепа на Украйна, толкова по-бързо конфликтът може да бъде разрешен.

Според него президентът Путин вярва, че може да изчака и надживее съюзниците, като удължава войната. "Когато ясно заявяваме, че сме тук за дълго време и твърдо сме решени да помогнем на Украйна, създаваме условия за разрешаване на конфликта, при което Украйна ще победи като суверенна и независима държава," добави Столтенберг.

Столтенберг, който ще напусне поста си през октомври тази година и ще бъде заменен от бившия премиер на Нидерландия Марк Рюте, призова европейските страни от НАТО да увеличат финансирането си за помощ на Украйна. Той изрази опасения, че евентуално връщане на Доналд Тръмп на власт в САЩ може да доведе до намаляване или прекратяване на американската помощ за Украйна.

Русия не приема ултиматуми за втора мирна среща за Украйна

Русия не приема ултиматуми за втора мирна среща за Украйна

Москва отказва да бъде въвлечена в такова събитие

Русия заяви, че на твърдението на Доналд Тръмп, че може бързо да прекрати войната в Украйна, трябва да се гледа реалистично, като се има предвид, че той е обещал и пробив относно мира в Близкия изток, но не е успял да го постигне по време на президентството си. 

Говорителят на външното министерство Мария Захарова посочи, че Москва е обърнала внимание на изявленията на Тръмп, който ще се изправи срещу президента Джо Байдън на изборите в САЩ през ноември, и на номинирания за негов вицепрезидент Джей Д. Ванс.

"Чухме изявленията - Тръмп заяви, че ще разреши конфликта в рамките на 24 часа, след това Ванс каза, че Китай е по-голям проблем за САЩ от конфликта Русия-Украйна", отбеляза Захарова.

НАТО задейства от септември командване в подкрепа на Украйна

НАТО задейства от септември командване в подкрепа на Украйна

То ще функционира в Германия