Русия заяви, че на твърдението на Доналд Тръмп, че може бързо да прекрати войната в Украйна, трябва да се гледа реалистично, като се има предвид, че той е обещал и пробив относно мира в Близкия изток, но не е успял да го постигне по време на президентството си, съобщава "Ройтерс".

Говорителят на външното министерство Мария Захарова посочи, че Москва е обърнала внимание на изявленията на Тръмп, който ще се изправи срещу президента Джо Байдън на изборите в САЩ през ноември, и на номинирания за негов вицепрезидент Джей Д. Ванс.

"Чухме изявленията - Тръмп заяви, че ще разреши конфликта в рамките на 24 часа, след това Ванс каза, че Китай е по-голям проблем за САЩ от конфликта Русия-Украйна", отбеляза Захарова.

Русия не видяла нищо добро от Тръмп като президент на САЩ

Русия не видяла нищо добро от Тръмп като президент на САЩ

При него обаче поне имало диалог между Москва и Вашингтон

"Необходимо е да се отдели предизборната реторика от изявленията на държавни служители, натоварени със съответните правомощия. Ако говорим за това дали е възможно да се разреши конфликтът, нека бъдем реалисти", настоя тя.

Захарова припомни, че по време на своето президентство в периода 2017-2021 г. Тръмп е направил амбициозни изказвания за разрешаване и на близкоизточния конфликт.

"Те се подготвяха за "сделката на века" доста дълго време, но тя не завърши с нищо, а при Байдън - напротив, се случи колосална историческа трагедия", изтъкна тя, имайки предвид войната в Газа.

Тръмп продължава с извратените си привързаности към Путин

Тръмп продължава с извратените си привързаности към Путин

Пречейки на помощта за Украйна, Тръмп доближава САЩ до намеса за спиране на Русия

Руският президент Владимир Путин е изразявал различни мнения относно изборите в САЩ. През февруари той заяви, че Байдън е по-добрият вариант от гледна точка на Москва, защото е по-предвидим политик от "старата школа". През юни пък посочи, че резултатът няма да има голяма разлика за Русия в който и да е от двата случая, но е ясно, че съдебната система на САЩ се използва в политическа битка срещу Тръмп.

Путин твърди, че приема сериозно коментарите на Тръмп за прекратяване на войната в Украйна, но не знае подробности за това, което той предлага.

Миналата седмица Кремъл заяви, че е забелязал словесните пропуски на Байдън, включително когато той представи украинския президент Володимир Зеленски като "президента Путин" на събитие във Вашингтон. В изявлението се посочва, че изказването на Байдън, който описва Путин като "луд убиец", е неуважително и неприемливо.

Русия отворена за мирния план на Тръмп, но с условие

Русия отворена за мирния план на Тръмп, но с условие

Той трябва да отразява реалността на място