Най-авторитетният институт за външна политика в Швеция обвини Русия в използването на фалшиви новини, фалшиви документи и дезинформация като част от координирана кампания да повлияе на общественото мнение и взимането на решения в скандинавската страна, съобщава британският в. "Гардиън".

Шведският Институт за международни отношения посочва в обширно изследване, че Швеция е била обект на "широк спектър от активни мерки", насочени към "възпрепятстване на способността ѝ да набира обществена подкрепа при провеждането на политиките си".

В изследването се изтъква, че Русия е използвала подвеждащи информации на държавния си новинарски сайт "Спутник", както и публични намеси от руски политици във вътрешните работи на Швеция, както и по-прикрити методи.

Те включват фалшиви документи и фалшиви новини, които са се появили в шведските медии и впоследствие са били разпространявани от "Спутник" и "други източници на руската публична дипломация" и разпространявани за международната публика, допълва институтът.

Основната цел на Москва била да "съхрани геостратегическото статукво" чрез минимизиране на ролята на НАТО в балтийския регион и държейки Швеция настрана от западния военен алианс, се посочва още в проучването.

След обвиненията, че руски хакери са се месили в президентските избори в САЩ, както и изразени подобни опасения в Германия, авторите подчертават, че изследването е потвърдило, че Русия все повече използва активни мерки като инструмент на външната си политика към западните държави от 2014 г. насам.

"Ние смятаме, че това показва намерение да се повлияе върху вземането на решения", изтъква един от авторите на доклада.

Проучването е идентифицирало 26 фалшификации, които са се появили в Швеция между края на 2014 г. и средата на 2016 г. Повечето първо са се появили в "незначителни руски и/или шведски сайтове"