Русия ще вземе предвид засиленото присъствие на НАТО в Норвегия в своето военно планиране. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров по време на среща с външния министър на Норвегия.

"Наблюдаваме със загриженост присъствието и укрепването на НАТО на норвежка територия, качествено и количествено. Това се отнася и за модернизацията на летищата за нуждите на северноатлантическия алианс, това се отнася за модернизацията на пристанищните терминали за приемане на американски ядрени подводници", подчерта Лавров, цитиран от руските медии.

Русия се вижда цел на увеличаващите се военни разходи на Норвегия

Русия се вижда цел на увеличаващите се военни разходи на Норвегия

Норвегия развивала военната си инфраструктура

"Вече няколкостотин американски военнослужещи са тук, а британците, доколкото знам, планират също да дойдат тук. Естествено, ние трябва да вземем това предвид във военното си планиране, така че тези заплахи да не се реализират", допълни руският първи дипломат.

Лавров добави, че Русия правела "абсолютния минимум на това, което трябва, за да се чувства сигурна".

Изявлението на Лавров идва на фона на последните стъпки, предприети от Норвегия за увеличаване на военните разходи, за да постигне целта на НАТО за разходи в размер на 2% от БВП. По-рано този месец обаче Осло реши, че няма да се присъедини към мрежата за противоракетна отбрана на НАТО. Евентуалното участие на Норвегия в ракетния щит будеше безпокойство у Москва.