Руското правителство призова за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах, тъй като конфликтът между Армения и Азербайджан се засили и двете страни са разпоредили военна мобилизация.

"Призоваваме всички играчи, както външни, така и вътрешни, да проявят максимална сдържаност, включително по отношение на реториката. Необходимо е да бъдем максимално предпазливи, за да постигнем незабавно прекратяване на огъня и да се върнем на масата за преговори", коментира заместник-министърът на външните работи на Русия Андрей Руденко, цитиран от "Спутник".

Арменският посланик в Русия: Турция е изпратила 4000 сирийски бойци в Азербайджан
Обновена

Арменският посланик в Русия: Турция е изпратила 4000 сирийски бойци в Азербайджан

Турски F-16 и дронове подкрепят азербайджанските сили, твърдят представители на Нагорни Карабах и Армения

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков подчерта, че Москва има възможност да спре ескалацията поради балансираната си позиция.

"Много е важно да се спре военен конфликт, вместо да се разбере кой е прав и кой не. Русия винаги е имала балансирана позиция. Тази позиция дава на Русия възможност да използва своето влияние и добрите си отношения с двете страни, Армения и Азербайджан, за уреждане на конфликта", коментира Песков пред репортери.

Той каза още, че Москва е в тесен контакт с Анкара по отношение на напрежението в региона.

"Външното министерство е в контакт с Анкара. Така че руската страна поддържа пълен контакт", отговори Песков на въпрос, дали руският президент Владимир Путин планира да проведе телефонни разговори с турския си колега Реджеп Ердоган.

Ердоган настоя да се прекрати "окупацията на Нагорни Карабах"

Ердоган настоя да се прекрати "окупацията на Нагорни Карабах"

Турция щяла да продължи да подкрепя Азербайджан