Руската армия за първи път използва на фронта авиобомба ФАБ-3000, тежаща над три тона и оборудвана с модул за планиране и корекция (УМПК), съобщават източници на държавната агенция ТАСС в силовите структури.

Кадри, показващи използването на бомбата, бяха публикувани от телеграм-канала Fighterbomber, близък до руските военни кръгове. Роб Ли, водещ западен военен експерт и старши научен сътрудник в базирания в САЩ Институт за изследвания на външната политика, също сподели видеото в своя акаунт в мрежата Х (бивш Twitter).

Според източника на ТАСС, целта на удара е била пункт за временно разположение на украинските военни в село Липци, Харковска област. На публикуваните кадри се вижда, че бомбата не попада в триетажната сграда, която вероятно е била целта, а избухва до нея.

Западните военни анализатори отбелязват, че Русия е започнала активно да използва срещу украинските позиции стари авиобомби, оборудвани със съвременни модули за планиране и корекция. Тази тактика води не само до унищожаване на укрепленията на ВСУ, но и до почти пълно разрушение на населените места, в които се намират.

По време на настъплението на руската армия в град Волчанск, Харковска област, по-голямата част от сградите в населеното място са били разрушени.

Четирима цивилни загинаха в Донецка област, Русия удари Константиновка

Четирима цивилни загинаха в Донецка област, Русия удари Константиновка

Местните власти призоваха хората да се евакуират от обстрелваните райони