Във връзка с решението на правителството на Словакия да дари на Украйна изтребители МиГ-29 и зенитно-ракетни системи "Куб", руското посолство в страната припомни позицията на Москва по въпроса. Това съобщават от руското външно министерство. 

Според Москва, доставката на оръжия и военна техника, включително самолети, на Украйна няма да помогне за уреждането на проблема конфликт в Украйна, но само ще продължи военните действия и ще увеличи броя на жертвите, включително цивилни жертви.

Дарението на съветски/руски военни системи на Киев е технически незаконно, тъй като съответните руско-словашки споразумения недвусмислено забраняват трансфера на оръжия и военно оборудване на трети страни без одобрението на страната производител, припомня посолството.

Словакия също изпраща изтребители на Украйна

Словакия също изпраща изтребители на Украйна

Братислава ще изпрати на Киев изправните си МиГ-29, а останалите ще бъдат използвани за резервни части

Братислава трябва да осъзнае, че нейното все по-активно участие в оказването на военна подкрепа на режима в Киев може да доведе до непредсказуема и опасна ескалация на конфликта и че инициаторите на подобни решения ще бъдат подведени под пълна отговорност, призовават руските власти.

Припомняме, че по-рано в петък Русия се закани, че всички изтребители, доставени на Украйна от западните държави, ще бъдат унищожени. 

Предупреждението на Москва дойде, след като членките на НАТО Полша и Словакия обещаха да изпратят самолети МиГ-29 в Киев.

След руската инвазия миналата година страните от НАТО изпратиха милиарди долари военна помощ на Украйна в отговор на исканите от Киев оръжия, които според него са жизненоважни за отблъскване на руските сили.

Москва обвини Запада, че участва пряко в конфликта с доставките си на въоръжение за Украйна, и вече предупреди, че оръжията на НАТО са легитимни цели за нейните сили.

Словакия поръча изтребители F-16 от Съединените щати през 2018 г., за да замени остарелите си самолети МиГ-29. Словашкият флот от 13 самолета МиГ-29 беше изведен от експлоатация миналото лято и повечето от тях не са в изправно състояние.

Русия се закани да унищожи всички изтребители, изпратени на Украйна

Русия се закани да унищожи всички изтребители, изпратени на Украйна

Страните били ангажирани с изхвърлянето на старо ненужно оборудване