Русия забрани на десетки британски журналисти и представители на отбраната да влизат в страната. Това съобщиха от външното министерство във вторник, цитирани от "Ройтерс".

В ход, който според Москва е отговор на западните санкции и "разпространението на фалшива информация за Русия", на 29 журналисти на британски медии Би Би Си, Скай Нюз, "Гардиън" и "Таймс" бяха наложени тези забрани.

На други 20 британски граждани, за които Москва каза, че са свързани с отбранителната индустрия, също беше забранено да влизат в Русия.

Британските журналисти, включени в списъка, участват в умишленото разпространение на невярна и едностранна информация за Русия и събития в Украйна и Донбас", се казва в изявление на министерството.

"С пристрастните си оценки те също допринасят за подхранването на русофобията в британското общество.

Списъкът включва високопоставени журналисти, водещи на новини, редактори и висши мениджъри, включително главните редактори на посочените по-нагоре медии.

Москва обеща да отвърне на външните санкции срещу руски служители и забраните на руските медии в чужбина и вече забрани влизането на десетки служители и журналисти от САЩ и Канада.

Русия гони западни журналисти, ако YouTube блокира брифингите ѝ за Украйна

Русия гони западни журналисти, ако YouTube блокира брифингите ѝ за Украйна

Руското МВнР отправи предупреждение към платформата

Седмица след изпращането на въоръжените си сили в Украйна, Русия прие закон, налагащ присъда до 15 години затвор за умишлено разпространение на "фалшиви" новини, които са в противоречие с правителствените сметки за военните.

Москва също издаде забрани за влизане на 20 лица, за които каза, че са свързани с британската отбранителна организация и следователно отговорни за доставките на западни оръжия за Украйна.

Те включват началника на военноморския щаб адмирал Бенджамин Ки и висши фигури в отбранителните и авиокосмическите фирми BAE Systems и Thales UK.

Русия ще пуска чуждестранни журналисти, но при по-строг визов режим

Русия ще пуска чуждестранни журналисти, но при по-строг визов режим

Мярката е в отговор на действията на ЕС

Припомняме, че по-рано днес  говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в интервю пред ТАСС, че санкциите се връщат към Запада като бумеранг.