Русия разшири списъка със забранени храни и забрани вноса на редица продукти от Европейския съюз, САЩ, Канада и др. страни. Това става ясно от решение на руското правителство, съобщават руските медии.

В обхвата на ограниченията попадат, по-специално, живи прасета (с изключение на чистокръвни породи), субпродукти от говеда, свине, овце, кози, коне и други животни, сланина, свинска мас, лой, масло и още няколко продукта.

Руското правителство е отложило въпроса за забрана на вноса на месо и костно брашно. Руските власти подчертават, че мярката нямало да засегне вътрешните потребности от Русия.

"Росселхознадзор" забрани доставките на свински продукти от ЕС през януари 2014 г., като обявеният повод беше африканска чума по свинете в страните от Прибалтика. В ЕС определиха тази забрана като непропорционална и поискаха отмяната ѝ от Световната търговска организация (СТО).

През август 2016 г. СТО реши, че повечето ограничения, въведени от Русия, противоречат на задълженията ѝ.

Русия наложи хранително ембарго през август 2014 г. в отговор на западните санкции заради анексирането на Крим. Забранени бяха месото, колбасите, зеленцуците, плодовете, млечните продукти от САЩ, страните от ЕС, Канада, Австралия и Норвегия. Оттогава насам ембаргото беше удължавано няколко пъти - засега забраната действа до края на 2018 г.