Москва ограничи влизането в страната на 54 британски граждани, съобщи ИТАР ТАСС, позовавайки се на съобщение на руското външно министерство. В списъка попада министърът на културата, медиите и спорта на Великобритания Люси Фрейзър, която е известна в Русия с това, че лобира воюващата страна да бъде поставена в така наречената международна спортна изолация.

Сред британците, на които им е забранено да влизат в Русия, са и журналисти от BBC, Guardian Media Group, The Daily Telegraph, както и прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан, който издаде заповедта за арест на Владимир Путин.

От Москва обясняват действията си с това, че така те отговарят на агресивната антируска политика на Лондон, който налага едностранни санкции на руски граждани и икономически субекти.

Русия забранява влизането на европейски политици, чиновници и евродепутати

Русия забранява влизането на европейски политици, чиновници и евродепутати

Москва обяснява решението с реципрочност

В Русия вече няма да могат да влизат представители на политическата върхушка, на правоприлагащите органи, на професионалната правна общност. Няма да могат влизат и британски журналисти, уточняват от въшното министерство.

От руската дипломатическа мисия добавят, че Москва ще реагира на всякакви усилия на Лондон да ожесточи още повече антируските санкции.

Русия издирва и съдията на МНС, подписала заповедта за арест на Путин

Русия издирва и съдията на МНС, подписала заповедта за арест на Путин

Следственият комитет на Русия заведе наказателно дело

Според руското външно министерство в контекста на безмилостната военна подкрепа, която Лондон оказва на киевския режим, определян от Москва като неонацистки, в забранителния им списък е включено и ръководството на британската частна военна разузнавателна компания Prevail Partners.

"Според наличната информация представители на тази компания многократно са посещавали Киев, за да съгласуват подготовката на диверсионно-разузнавателни групи за последващо изпращане в зоната на бойните действия", уточняват от външното министерство на Русия.

От дипломатическата служба са категорични, че те ще продължат да разширяват списъка, ако британските власти продължат с антируските си действия.