Не е изключено в даден момент Владимир Путин да се окаже на подсъдимата скамейка в Хага. Това заявява главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан, цитиран от BBC. Вчера МНС издаде заповед за арест за руския призидент

"Мисля, че тези, които смятат, че това е невъзможно, не познават историята", заявява Хан и припомня нацистки военнопрестъпници, Милошевич, Караджич, бившият президент Чарлз Тейлър, бившият министър-председател на Руанда Жан Камбанда - "Всички те са били влиятелни, могъщи хора и въпреки това се озоваха в съдебната зала и делата им бяха разгледани от независими съдии. Това дава основание да се надяваме, че законът може да възтържествува, колкото и трудно да е това", заяви прокурорът на МНС.

"Мисля, че посланието трябва да бъде, че основните принципи на хуманността са задължителни за всички. И никой не трябва да чувства, че ръцете са му развързани за военни престъпления и престъпления срещу човечеството и че ще остане безнаказан", каза Хан.

Ще се страхува ли Путин да пътува? Песков няма отговор

Ще се страхува ли Путин да пътува? Песков няма отговор

Русия, както и редица държави, не признава юрисдикцията на този съд

По отношение на заповедта за арест на Путин и Марина Лвова-Белова, Хан е категоричен - "Не можем да позволим децата да бъдат третирани като военна плячка." Прокурорът разказва, че по време на последния си престой в Украйна е посетил един от домовете за сираци, близо до настоящата фронтова линия. "Разказите на хората, които са се грижили за тези деца, и техните страхове за това какво е станало с тях, подчертаха необходимостта от спешни действия", каза Хан.

"Трябва да гарантираме, че отговорните за предполагаемите престъпления ще бъдат изправени пред правосъдието и че децата ще бъдат върнати в семействата и общностите им."

Припомняме, че Карим Хан беше в Украйна за първи път още през пролетта на 2022 г. след като излязоха данните за руските престъпления в Буча. Лично Хан посети околностите на Киев, като още тогава бе сформирана комисия в Межнародния наказателен съд за разглеждане и събиране на доказателства за военни престъпления, извършени от руската армия в Украйна. Периодично МНС изпраща и мисии, а съдът бе подкрепен с предоставяне на експертна помощ от редица страни.