Разполагането на стратегическо въоръжение извън националните територии е недопустимо.

Това се казва в посланието на руския президент Дмитрий Медведев огласено от външният министър Сергей Лавров по време на конференцията на ООН по разоръжаването. Тя се провежда в Женева.

По думите на Сергей Лавров настъпил е подходящият момент за развитие на въпроса за разоръжаване. Позицията на Русия е за работа в тази посока, посочва Сергей Лавров.

Основен приоритет за Русия ще бъде подписването на нов договор със САЩ за стратегическите оръжия, обяви Лавров.

Действието на настоящия договор между Русия и САЩ за ограничаване на този вид оръжия изтича на 5 декември 2009 година. Държавният секретар Хилъри Клинтън заяви вчера, че разчита с Русия да бъде подписан нов договор в тази посока и това да стане до края на годината.

Сергей Лавров обясни, че трябва да бъдат ограничени не само броя на ядрените бойни глави, но и механизмите за тяхното използване - междуконтиненталните балистични ракети, тежките бомбардировачи и ядрените подводници.

В предложението става въпрос за наземно ядрено оръжие, поясни министърът на пресконференция.

„Световният океан според нас не трябва да става обект на ново международно правно регулиране", казва Лавров.
Съставът на ядрените сили както на Русия, така и на САЩ е от наземно въоръжение, стратегическа авиация и флот.

В речта си външният министър декларира и желанието на страната му да не се допусне надпревара във въоръжаването в космоса.

Освен това според Лавров Близкият изток трябва да се превърне в зона, „свободна от ядрено оръжие", а в бъдеще и от оръжията за масово унищожаване.