Русия премахна ракетните системи за противовъздушна отбрана от Курилските острови, които се намират там от 2020 г. Те вероятно са били изнесени за използване във войната срещу Украйна.

Това съобщава Kyodo News, като се позовава на сателитни снимки на американската компания MaxarTechnologies. Военният експерт Ю Коидзуми от Токийския университет забелязал изчезването на системите за противовъздушна отбрана. Вероятно става въпрос за комплексите С-300V4.

Отбелязва се, че ракетните части, оборудвани с тези ЗРК, са били разположени в залива Хитокапу в Иторофу (известен и като залива Касатка) и близо до централното селище на Кунашири Фурукамапу (Южно-Курилск). Миналата година там са били забелязани множество транспортьори с ракети С-300В4, радари и друго оборудване.

Според него руските окупатори са взели и стари танкове и артилерия от Курилските острови. Коидзуми смята, че оръжията, съхранявани във военен обект на Сахалин, и войските от Далечния изток ще бъдат изпратени на фронта в Украйна.

Лондон: Дроновете създават главоболия на руската ПВО

Лондон: Дроновете създават главоболия на руската ПВО

Русия трябва да обмисли разполагането на допълнителни ПВО системи на рисковите летища

Според експерта елитната пехотна бригада на морската пехота, базирана във Владивосток, е понесла тежки загуби в боевете, а някои жители на островите Итурупу и Кунашир са загинали след мобилизацията.

Към днешна дата Русия е загубила около 263 020 военнослужещи, като 610 от тях са били ликвидирани през последните 24 часа. Загубеното оборудване също се изчислява на хиляди.

Изтребители на Националната гвардия на Украйна вчера унищожиха руски зенитно-ракетен комплекс "Бук" и огнехвъргачна система "Солнцепек" в Купянското направление.

Украйна получи ПВО помощ за $115 млн.

Украйна получи ПВО помощ за $115 млн.

Системи за борба с дронове

В същото време украинските въоръжени сили пробиха участък от основната отбранителна линия на Русия на южния фронт.