В петък група европейски държави, водени от Великобритания, обявиха прехвърлянето на системи за противовъздушна отбрана и оборудване на стойност 90 млн. паунда (115 млн. долара) на Украйна.

Това включва договор на стойност 56 млн. паунда с норвежката отбранителна компания Kongsberg за доставка на колесни системи за противовъздушна отбрана Cortex Typhon, предназначени за откриване и унищожаване на безпилотни самолети, уточни руската редакция на Би Би Си.

По-рано това беше съобщено и от самия производител. Според неговата информация, наред с другото, на Украйна ще бъдат дарени няколко системи Cortex Typhon, които са разработени за противодействие на широк спектър от безпилотни летателни апарати и могат да нанесат физически щети или да обезвредят по друг начин въздушната заплаха.

"Тези противовъздушни системи имат достатъчно възможности и гъвкавост за бързо разгръщане както за защита на украинското цивилно население и инфраструктура, така и за използване на фронтовата линия", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс.

Международният фонд за Украйна, който включва Великобритания, Норвегия, Нидерландия, Дания и Швеция, възложи и още два договора за системи за противовъздушна отбрана за Украйна, които ще бъдат обявени по-късно.