Русия заплаши, че може да изгони Британския съвет от своята територия.

Това става ясно от официално разпространено съобщение на руското външно министерство.

„Досега Москва проявяваше добра воля и не поставяше въпроса за статута на централното представителство на Британския съвет в руската столица", заяви говорителят на руското външно ведомство Михаил Каминин.

Той даде да се разбере, че Кремъл няма да остъпи от искането си за прекратяване на дейността на филиалите в Санкт Петербург и Екатерининбург.

Каминин заяви, че Лондон носи пълната вина за блокираните преговори по подписване на културна спогодба за дейността на Британския съвет в Русия.

В началото на новата година Британският съвет заяви, че няма да отстъпи и двете представителства ще продължат да работят след руските новогодишни и коледни празници, които приключват на 14 януари.

"Ние предвиждаме да продължим с нашата дейност", заяви по телефона от Лондон говорителката на съвета Клеър Сиърс. Тя уточни, "че е в непрекъснати разговори с руските власти и се надява проблемът да бъде разрешен в близките две седмици".

Сиърс дори даде да се разбере, че ще бъде направено всичко възможно регионалните представителства на Британския съвет да продължат да работят и през новата година.

През декември британският премиер Гордън Браун определи решението на Москва да затвори представителставата като неприемливо и призова руските власти да го преразгледат.

Преди коледните празници директорът на руския офис на съвета Джеймс Кенеди заяви, че организацията действа според споразумението за сътрудничество в науката, образованието и културата от 1994 г. и според всички закони и правила на Руската федерация. Кенеди отхвърли и всички спекулации, че Британският съвет е нарушавал данъчното законодателство.

На 12 декември Кремъл разпореди представителствата на неправителствената организация да бъдат затворени с изключение на централния офис в Москва, защото нарушавали както международното, така и местното право.

Двустранните преговори за подписване на културна спогодба, която да регулира дейността на Британския съвет в Русия, бяха прекъснати през лятото заради ескалацията на напрежението около несъгласието на Москва да предаде основни заподозрени във връзка с убийството на Литвиненко.

Бившият агент от ФСБ беше отровен с полоний-210 в началото на ноември 2006 г.

Великобритания изгони четирима руски дипломати в отговор на отказа на Русия да предаде основния заподозрян за убийството на Литвиненко - бившия агент от КГБ Андрей Луговой. В отговор Кремъл също изгони четирима британски дипломати.