Президентът на Русия Владимир Путин предупреди, че Русия може да се оттегли от Договора да обикновените въоръжени сили в Европа.

Не ние сме инициатори на новата надпревара във въоръжаването", заяви държавният глава на пресконференция в Москва, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Нова база в България, още една в Румъния, ПРО в Полша, радар в Чехия, какво ни остава да направим?
Ние не можем пасивно да наблюдаваме и едностранно да изпълняваме договореностите, подчертава Владимир Путин.

Рускит президент допълва, че Русия е поставила условия или Договорът да бъде ратифициран и изпълняван, или руската страна ще се оттегли.

Путин допълва, че тези действия на Русия нямат агресивен характер, а са преди всичко отговор на едностранните и необосновани действия на партньорите от Договора.

По думите на руския президент тестовете на новата междуконтинентална балистична ракета от руска страна е в отговор на противоракетния щит на САЩ, които със своите действия заплашват световната сигурност.

САЩ се оттегли от споразумението за съкращаване на балистичните ракети, тогава ние ги предупредихме, че ще отговорим адекватно на разрушаването на стратегическия баланс в света, добави Путин, цитиран от Ройтерс.

Ние не само тествахме новата ракета, но действията ни в тази насока ще продължат, каза още държавният глава на Русия.

Въпреки това Русия не е инициатор на нова световна военна надпревара, просто действаме адекватно на нечии други действия, добави Путин.