Турция е започнала да получава втората партида от руски противовъздушни системи С-400. Това потвърдиха от турското военно министерство в изявление.

"Днес започнаха доставките на елементи за втората батарея на противоракетната система С-400. Самолет от Русия пристигна в авиобаза Муртед във вилает Анкара. Доставките ще продължат в продължение на един месец", уточниха от ведомството.

Завърши първият етап от доставката на С-400, обяви Турция

Завърши първият етап от доставката на С-400, обяви Турция

Завърши доставката на първата партида от компонентите на С-400 в авиобазата "Мюртед" до Анкара

През юли турското военно министерство обяви, че първата партида компоненти от С-400 са били изцяло доставени от Русия в съответствие с договора, подписан между двете страни през 2017 г.

Първоначално САЩ оказаха натиск върху Анкара да отхвърли сделката с Русия, но Турция отхвърли американските призиви.

Турция очаква следващите С-400, особено след края на ядрения ракетен договор

Турция очаква следващите С-400, особено след края на ядрения ракетен договор

Анкара има и ново предложение от САЩ за покупка на "Пейтриът"

САЩ заплашиха да наложат санкции срещу югоизточната ни съседка и спряха доставките на изтребители F-35 в Турция. Вашингтон се аргументира, че С-400 са несъвместими с отбранителните системи на НАТО и тяхната заплаха за изтребителя от пето поколение F-35 като причина за техните опасения. Турция многократно отхвърли притесненията, казвайки, че закупуването на С-400 е суверенна работа на Анкара.

Москва и Анкара подписаха споразумение за доставката на четири батареи С-400 през декември 2017 г. Въпреки критиките от страна на страни членки на НАТО, Турция подчерта, че споразумението за С-400 няма да повлияе на стратегическите ѝ отношения със западния военен алианс.

Анкара заплаши да отвърне, ако САЩ наложат санкции за С-400

Анкара заплаши да отвърне, ако САЩ наложат санкции за С-400

По думите му С-400 е по-напреднала система от американската "Пейтриът"