Построен от руските военни мост над река Ефрат се е срутил в резултат на рязкото покачване на нивото на реката, след като умишлено са били изпуснати водите на язовир, твърди руският в. "Червена звезда".

Руснаците са построили 210-метровия мост през септември миналата година на няколко километра от източния сирийски град Дейр ез Зор. Предназначението му е било да бъде използван за прехвърляне на военна техника и войници на източния бряг на река Ефрат. Пропускливостта на съоръжението е била 8 хил. превозни средства на ден, като е можел да издържи тежестта на тежките бронирани автомобили.

Целта на САЩ в Сирия е заграбване на икономически активи, убедена Русия

Целта на САЩ в Сирия е заграбване на икономически активи, убедена Русия

А не борбата срещу ДАЕШ

Руското издание уточнява, че на 6 януари, въпреки липсата на обилни валежи, нивото на водата на река Ефрат изведнъж се покачило с няколко метра, а скоростта на течението се е увеличила два пъти. На следващия ден мостът рухнал.

"Разследването, проведено от сирийски експерти, показа, че рязкото изменение на състоянието на водите се дължи на умишленото отваряне на шлюзовете на язовир Табка, който се намира на територията на опозиционните формирования, които са контролирани от "международната коалиция", оглавявана от САЩ", отбелязва вестникът на Министерството на отбраната на Русия.

Коментира се, че шлюзовете може да са били отворени, за да не бъде позволено на законното сирийско правителство да укрепи властта си на левия бряг на река Ефрат.

Сирия бясна след удара на САЩ: Нова агресия и опит за подкрепа на тероризма

Сирия бясна след удара на САЩ: Нова агресия и опит за подкрепа на тероризма

Над 100 проправителствени войници бяха убити