Девет свидетели на Йехова бяха осъдени на продължителни присъди затвор в Русия във вторник, след като бяха обвинени в "екстремизъм" въз основа на изтекли записи на тяхното поклонение, каза говорител на групата, цитиран от "Ройтерс".

Върховният съд на Русия определи християнската деноминация като "екстремистка" през 2017 г., като ликвидира и забрани нейните близо 400 клона в цялата страна.

Според руския уебсайт на групата Русия е преброила приблизително 175 000 активни вярващи към момента на забраната. Оттогава акции, разпити и затваряне на привърженици се случват относително редовно.

Съд в сибирския град Иркутск издаде присъди между три и седем години на деветте мъже, които са на възраст от 35 до 72 години.

Осем от мъжете са прекарали повече от две години в предварителния арест преди произнасянето на присъдата, по-голямата част от времето в изолация, каза говорителят Джарод Лопес.

Лопес каза, че срещу мъжете са повдигнати обвинения въз основа на тайни аудиозаписи на богослужения. Миналата седмица друг руски съд изпрати в затвора за осем години последовател на това вероизповедание, след като източник засне молитвена служба, проведена чрез видеоконферентна връзка.

Свидетелите на Йехова в Русия по-рано са твърдяли, че са били измъчвани от полицаи, които са нахлули в домовете им, твърдения, които руските власти отричат.

Религиозният живот в Русия е доминиран от Руската православна църква, която е подкрепяна от руския президент Владимир Путин и лоялна към него. Някои православни учени разглеждат Свидетелите на Йехова, известни с проповядването от врата на врата и отказването на военна служба, като "тоталитарна секта".

Най-малко 794 Свидетели са били криминално обвинени в Русия за тяхната вяра, а 128 в момента излежават присъди в затвора, каза Лопес.

В Русия осъдиха четирима свидетели на Йехова

В Русия осъдиха четирима свидетели на Йехова

Върховният съд на Русия определи Свидетелите на Йехова като "екстремисти" през 2017