Руски съд осъди четирима свидетели на Йехова на по седем години затвор, след като ги призна за виновни в координиране на екстремистки дейности, съобщи говорител на религиозната група, цитиран от "Ройтерс".

Върховният съд на Русия определи "Свидетелите на Йехова" като "екстремисти" през 2017 г., като ликвидира и забрани близо 400-те клона на групата в цялата страна. Европейският съд по правата на човека постанови през 2022 г., че забраната е незаконна.

Оттогава нападения, разпити и арести на последователи се случват с известна редовност в Русия, която наброява приблизително 175 000 активни вярващи към момента на забраната, според руския уебсайт на групата.

"Русия продължава безсрамно да използва своето антиекстремистко законодателство, за да забранява, затваря и понякога бие и измъчва "Свидетелите на Йехова"", каза говорителят Джарод Лопес по имейл на Ройтерс.

Руски официални представители преди това отрекоха твърденията за малтретиране или изтезания на Свидетели на Йехова.

Около 790 членове на групата са криминално обвинени или са разследвани за тяхната вяра, като 147 са осъдени миналата година, каза Лопес.

"Правната система на Русия се превърна в катедрала на това, което мрази - екстремизма", каза той.

Религиозният живот в Русия е доминиран от православната църква, която се подкрепя от президента Владимир Путин. Някои православни учени гледат на "Свидетелите на Йехова" като на "тоталитарна секта".

Миналата седмица шестмесечен процес срещу четирима мъже в югозападния руски град Самара завърши с осъдителни присъди и седемгодишни присъди за всеки.

Мъжете, Арам Даниелян, Денис Кузянин, Сергей Полосенко и Николай Василиев, бяха обвинени въз основа на скрити записи на богослужения и лични разговори за тяхната вяра, както и електронни доказателства, които според Лопес са поставени в компютър, принадлежащ на обвиняем от "технически специалист на ФСБ" при обиск.

Лопес добави, че се очаква мъжете да обжалват присъдите си.

Отделно, жена в близкия град Толиати получи две години принудителен труд за същото престъпление на 25 януари, същия ден, когато четиримата мъже бяха осъдени, според руския уебсайт на групата.

Стана ясно къде е преместен Кара-Мурза

Стана ясно къде е преместен Кара-Мурза

Той е поставен в наказателен блок