Руските депутати подкрепиха по-строг контрол на интернет за защита срещу чуждестранна намеса. Това стана в предварително гласуване на проектозаконодателство, което според критици може да разстрои интернет в Русия и да бъде използвано за задушаване на инакомислещите, съобщава "Ройтерс".

Отхвърляйки протест на опозиционни политици и правозащитници, 450-местната долна камара на руския парламент (Държавната дума) гласува на второ четене, за да приеме до голяма степен непроменен вариант на законопроекта, който цели да укрепи интернет "суверенитета" на Русия.

Руският парламент одобри законопроект за изолиране на интернет

Руският парламент одобри законопроект за изолиране на интернет

Съавтор на законопроекта е Андрей Луговой - един от основните заподозряни за убийството Александър Литвиненко

Законодателството има за цел да насочи руския уеб трафик и данни през точки, контролирани от държавните органи и да изгради национална система за имена на домейни, която да позволи интернет да продължи да работи, дори ако Русия е отрязана от чуждестранната инфраструктура.

Авторите на законопроекта твърдят, че мерките са необходими, за да се защити страната, след като САЩ приеха, както ги определиха, агресивни нови американски политики за киберсигурност през миналата година.

САЩ обвиниха самата Русия в намеса в техните президентски избори през 2016 г., което Москва отрича.

Законодателството също така предлага монтирането на мрежово оборудване, което би могло да идентифицира източника на уеб трафик и да блокира забранено съдържание. Това се очаква да направи властите по-ефективни при блокирането на сайтове.

Русия забрани услугата за съобщения "Телеграм" и миналата година се задвижи, за да я блокира, но опитът не успя и услугата е все още популярна и масово използвана.

Ако мерките бъдат приети при последното трето четене от парламента и одобрени от горната камара и подписани от президента Владимир Путин, те ще станат закон и ще влязат в сила на 1 ноември.

Правозащитната организация "Агора" предупреди през февруари, че законодателството е един от няколкото нови закона, изготвени през декември, които "сериозно застрашават свободата на интернет".

Станислав Шакиров, активист на групата "Роскомсвобода", каза, че смята, че законопроектът е последният от поредицата от действия на властите да наложат ограничения на интернет след Арабската пролет и революцията в съседна Украйна през 2014 г.

"Този закон се вписва идеално в тази картина на ограничаване на интернет, за да се остане на власт", изтъква Шакиров.

През последните пет години Русия въведе по-строги закони за интернет, изискващи от търсачките да изтрият някои резултати от търсенето, услуги за съобщения да споделят ключовете за криптиране със службите за сигурност и социалните мрежи да съхраняват потребителски данни на сървъри в страната.