Във вторник Русия затегна мерките за сигурност в населения с мюсюлмани регион на Северен Кавказ, където антисемитски размирици избухнаха през уикенда, предава "Ройтерс".

Президентът Владимир Путин проведе спешна среща с висши служители по сигурността в понеделник вечерта, след като тълпи в южния регион на Дагестан щурмуваха летище в неделя, за да "заловят" еврейски пътници, пристигащи с полет от Тел Авив.

Размириците последваха няколко други антисемитски инцидента през последните дни в Северен Кавказ, провокирани от войната между Израел и палестинските бойци на "Хамас" в Газа. Израел призова Москва да защити израелците и евреите в руски юрисдикции.

Безредиците на летището, който някои еврейски лидери оприличиха на погроми от царската епоха, оставиха най-малко 20 ранени и доведеха до над 80 задържания. Освен това изглежда хванаха властите неподготвени - изминаха часове преди силите за сигурност да възвърнат контрола над летището в Мачкала.

Кремъл каза, че Путин, който обвини Запада и Украйна, че предизвикват проблеми чрез социалните медии - обвинение, което САЩ и Киев отхвърлиха - е използвал срещата в понеделник, за да обсъди засилване на мерките за противодействие на външната намеса.

И Путин обвини Украйна и Запада за безредиците в Махачкала

И Путин обвини Украйна и Запада за безредиците в Махачкала

Управляващите в САЩ печелили от световните кризи, обяви Кремъл

Не се разкрива какви са тези мерки, но се съобщава, че Рамзан Кадиров, подкрепяният от Кремъл ръководител на Чечня, е издал заповед да се стреля по и убива всеки, който се опитва да организира размирици в неговата република с мюсюлманско мнозинство, която граничи с Дагестан.

"Ако имаме дори един човек, който излезе на неразрешени протести, да го задържим и затворим. Или да изстреляме три предупредителни изстрела във въздуха и след това, ако човекът не спазва закона, да направим четвъртия изстрел в челото. Повече няма да има (след това). Това е моята заповед", ​​каза Кадиров на служителите по сигурността, цитирани от руската държавна агенция РИА.

Равинът Александър Борода, президентът на Руската федерация на еврейските общности, призова Кремъл в понеделник да гарантира, че полицията ще открие и накаже "по възможно най-строгия начин" всички, които са участвали в размириците в Дагестан.

Путин не осъди протестиращите и действията им в публично изявление в понеделник вечерта, като вместо това посвети голяма част от него на критики към Запада.

Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, каза във вторник, че е очевидно, че властите реагират правилно и разследват случилото се.

"Разбира се, съответните органи първо ще предприемат следствени действия. Това вече беше обявено", каза Песков пред репортери.

"И след това, разбира се, ситуацията ще бъде анализирана, за да се види какво е необходимо, за да се минимизира рискът или напълно да се изключат подобни незаконни инциденти в бъдеще.

В понеделник приложението за съобщения Telegram забрани местен канал, който в неделя призова хората да отидат на летището в Макачкала, столицата на Дагестан, за да залавят евреи. Песков каза, че Путин и висши служители по сигурността са обсъдили как може да се противодейства на злонамерена информация, предназначена да предизвика проблеми.

"Фокусът ще бъде върху засилването на мерките за противодействие на външната намеса, включително манипулирането на външна информация, способно да нажежи ситуацията в нашата страна чрез използване на темата за събитията в Близкия изток", каза той.

Русия, която иска незабавно прекратяване на огъня в Газа и подкрепя решение с две държави на израелско-палестинския конфликт, се опита да поддържа контакт с всички страни, но разгневи израелските власти, като покани делегация на Хамас в Москва. Израелското външно министерство привика руския посланик в неделя.

Десетки арестувани след антисемитските безредици в Махачкала

Десетки арестувани след антисемитските безредици в Махачкала

най-малко 20 души са ранени, от тях двама са в тежко състояние