В четвъртък вечерта Русия атакува Украйна със 105 дрона тип "Шахед", от които 78 бяха свалени, според сутрешния доклад на украинските ВВС, цитиран от "БиБиСи".

Според доклада дронове-камикадзе са били свалени в 15 области - Киев, Черкаси, Виница, Хмелницки, Кировоград, Житомир, Полтава, Чернигов, Херсон, Одеса, Харков, Суми, Днепропетровск, Ровне и Ивано-Франковск.

"Един дрон е летял в посока Беларус, 23 вражески БПЛА са изгубени в различни региони на Украйна", твърдят украинските военни.

В публикацията на военната администрация се посочва, че руската армия отново се опита да нанесе въздушен удар по Киев. "Тактиката и методите на нападение остават непроменени в продължение на много месеци подред: нощ; използване на безпилотни летателни апарати като "Шахеди", вражески БЛА, навлизащи в град от различни посоки и височини; атаки от различен брой групи", се казва още публикацията.

Въздушната тревога в града продължи повече от пет часа и половина. Русия е пуснала първите групи безпилотни летателни апарати преди полунощ.

Сергей Попко, ръководител на военната администрация на града, посочи, че "нито един от руските дронове обаче не постигна целта си. Силите и средствата за противовъздушна отбрана откриха и поразиха приблизително 15 атакуващи дрона във въздушното пространство около и над Киев".

Според информацията няма сериозни поражения, както и ранени.

Всички шахеди към Киев са свалени
Обновена

Всички шахеди към Киев са свалени

Няма данни за щети и пострадали

Късно вечерта на 2 октомври руските сили са атакували и Харков с управляеми авиационни бомби, като една от тях е оцелила жилищна сграда.

След нападението над Харков украинският президент Володимир Зеленски каза, че Украйна трябва да получи необходимата и най-важното достатъчна помощ от своите партньори, за да могат подобни удари да бъдат спрени. Това той написа в канала си в Telegram.

Според президента осем души са ранени при удара по града.

"Харков, Салтивка - обикновена жилищна сграда, ударена от руска бомба. Спасителната операция продължава, тъй като се издирват всички, които може да са били засегнати. Досега е известно, че осем души са ранени", каза той.

Русия превзе две села в Харковска и Донецка област

Русия превзе две села в Харковска и Донецка област

Руските сили са свалили 3 ракети ATACAMS