Руска ракета удари жилищен район в южния украински град Николаев в петък, убивайки дете и двама възрастни, съобщи кметът на града Олександър Сенкевич, цитиран от Ройтерс.

"Вече е известно, че трима са убити, включително дете," написа Сенкевич в приложението Telegram. Град Николаев и околните региони редовно са подложени на руски атаки.

Губернаторът на Николаевска област Виталий Ким съобщи в Telegram, че втора ракета е паднала на друго място в региона. Той похвали жителите на областния центът, които са се втурнали на мястото на инцидента, за да помогнат преди пристигането на медицинските екипи.

Руският удар по Николаев, при който загинаха трима души, е бил нанесен на детска площадка в двора на жилищна сграда, каза украинският президент Володимир Зеленски.

"Руска ракетна атака срещу Николаев. Влизане в детска площадка близо до обикновен дом. Към момента се знае за петима ранени. При този удар загинаха трима души, включително дете. Моите съболезнования на семейството и приятелите", написа той в социалните мрежи.

Москва отрича, че целенасочено атакува цивилни или гражданска инфраструктура по време на инвазията си в Украйна, въпреки че хиляди хора са загинали и ранени в резултат на руските атаки.

Столтенберг: Европа трябва да бъде подготвена за десет години война в Украйна

Столтенберг: Европа трябва да бъде подготвена за десет години война в Украйна

Той настоява съюзниците да продължат подкрепата