В руската армия започнаха да влизат на въоръжение модернизирани танкове Т-90М. Това съобщи командващият Сухопътните войски на Русия Олег Салюков пред армейското издание "Красная звезда", цитиран от РИА Новости.

По думите му, освен тях продължава и закупуването на танкове Т-72БЗМ. Военното министерство на Русия и "Уралвагонзавод" са сключили държавен договор за капитален ремонт на Т-90А с модернизация и преобразуването им към Т-90М на форума "Армия-2019" през юни. 

САЩ разполагат войници и танкове в Литва

САЩ разполагат войници и танкове в Литва

Новият американски контингент в Литва ще е с 30 танка "Ейбрамс", 25 бронирани машини "Брадли" и други 70 машини

Т-90М е модификация на Т-90А, създадена в рамките на ОКР "Прорыв-3". Танкът се отличава от предишните модели като формата на купола на новата конструкция е с многослойна бронировка, боеприпасите се поставят извън бойното отделение и е със 125-мм оръдие 2А82-1М, подобно на Армата.

На Т-90М е постановена високоавтоматизирана система на управление на огъня "Калина" и дистанционно управляема зенитна картечна установка с 12,7 милиметров "Кордом МТ". За да се предпази от огъня на противника, танкът е оборудван с анти-кумулативни решетъчни екрани и динамична отбранителна система "Реликт". За екипажа има климатик. 

Румъния блокира доставка на руски танкове за Сърбия

Румъния блокира доставка на руски танкове за Сърбия

Задържани и конфискувани са 30 танка и 30 бронетранспортьора