Повече от 30 руски атлети са се оттеглили от турнир в Сибир през уикенда след внезапно необявено пристигане на служители на агенцията за борба с допинга, съобщават руски медии.

Русия има богата история с използването на забранени вещества за подобряване на постиженията от своите атлети още от времето на Съветския съюз. През миналия месец на руските спортисти им беше забранено да участват на Зимните олимпийски игри в Южна Корея заради обвинения за подкрепяна от държавата програма за допингиране по време на Зимните олимпийски игри в руския черноморски курорт Сочи през 2014 г.

Общо 36 атлети внезапно са се отказали от участие в регионално състезание в сибирския град Иркутск, след като служители на Руската антидопингова агенция са пристигнали за проверка.

Президентът на Федерацията по лека атлетика на Русия Дмитрий Шляхтин обяви, че не е изненадан от изчезването на толкова много атлети.

"Ние поискахме служителите за борба с допинга да се появяват колкото се може по-често на регионални състезания по лека атлетика", изтъкна Шляхтин, цитиран от ТАСС, допълвайки: "Предприехме тази стъпка, защото знаем, че има много проблеми на по-ниско равнище."