Руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко отлетя за Пекин с цел провеждане на разговори с Китай по въпроси от международен интерес. Това става на фона на случващото се между руското правителство и наемническата групировка "Вагнер".

В неделя Руденко се срещна с китайския външен министър Цин Ган в Пекин, като обсъдиха китайско-руските отношения, както и въпроси от общ интерес. Китайското външно министерство потвърди срещата в кратко изявление на своя уебсайт, но не бяха предоставени допълнителни подробности за посещението на Руденко в Китай.

Възможно е това да бъде реакция на наскорошния бунт от страна на руски наемници, който заплашиха властта на Путин. За момента Китай не е коментирал публично бунта, но западните лидери, включително президентът на САЩ Джо Байдън, следи внимателно развитието на ситуацията.

Водещ китайски военен експерт и телевизионен коментатор, Сонг Чжунпин, заяви, че Китай ще подкрепи Русия и ще избягва намеса във вътрешните работи на страната.

Преди това лидерът на руските наемници Евгений Пригожин обяви, че бунтът има за цел да премахне корумпирани и некомпетентни командири, които той обвинява за провала на войната в Украйна. Пригожин спря напредването на своя наемна армия, за да избегне кръвопролитие.

Китайските медии следиха отблизо развитието на бунта и множество китайски граждани изразиха подкрепата си за Путин в социалните медии.

Китайското посолство в Русия заяви, че регионът около Москва е спокоен. Китайският държавен контрол Global Таймс обяви, че бунтът на Пригожин е приключил и го определи като последна атака от западните медии и опит за подкопаване на руското социално единство.

Според Сонг, Пригожин осъзнава, че бунтът е труден начин да се постигнат желаните резултати.

ISW: Походът на Пригожин към Москва разкри липсата на резерви в руския тил

ISW: Походът на Пригожин към Москва разкри липсата на резерви в руския тил

ЧВК "Вагнер" показа, че може да воюва и в движение