Руската армия и тази нощ атакува енергийната инфраструктура на Украйна, на този етап само с дронове. 9 от 12-те пуснати по украинските области дронове са свалени от противовъздушната отбрана. Дроновете са свалени над Херсонска, Одеска, Днепроетровска и Полтавска област.

Руската армия е атакувала от нос Чауда, Крим. Освен дронове са изстреляни и четири ракети С-300/С-400 по Донецка област.

Москва засили бомбардирането на Украйна през последните седмици, насочено към енергийната инфраструктура в отговор на смъртоносните украински атаки срещу граничните региони на Русия.

Вследствие на атаките и тази сутрин в Украйна се наложи да се въведе извънредно спиране на тока в някои региони. Президентът Володимир Зеленски нарече руските атаки "енергиен тероризъм", а ООН ги определи като незаконни.

Киев иска от НАТО повече ПВО след руските атаки по енергийната инфраструктура

Киев иска от НАТО повече ПВО след руските атаки по енергийната инфраструктура

Украйна отправи призива си по време на извънредно заседание на Съвета НАТО-Украйна

По данни на украинските власти, Змиевската топлоелектрическа централа в Харковска област е напълно разрушена в резултат на масирания руски удар от 22 март. Тогава бе повредена сериозно и водноелектрическата централа в Днепър. След това в нощта срещу 29 март цел на руските атаки бяха хидроенергийни съоръжения в Черткаска и Черновицка области, както и такива съоръжения в Днепропеторвска област.

И в анализите си от последните дни, Институтът за изследване на войната (ISW) отчита промяната в тактиката на Кремъл, който е разширил набора от цели на своите атаки по критично важни за инфраструктурата на Украйна обекти. Засилването на атаките по електростанции вероятно е насочено като удар по военно-промишления потенциал на Украйна.

Зеленски предупреждава, че без помощ от САЩ, Украйна ще отстъпва на фронта

Зеленски предупреждава, че без помощ от САЩ, Украйна ще отстъпва на фронта

Недостигът на боеприпаси остава постоянен проблем за армията