Компанията SpaceX на милиардера Елон Мъск е включила руски части в кораба си Crew Dragon, според експерта в областта на вътрешното изследване на космоса Вадим Лукашевич, съобщава "Спутник".

Капсулата се е прикрепила към Международната космическа станция чрез адаптер, разработен от "РСК Енергия" на руската държавната корпорация на "Роскосмос", производител на балистични ракети, космически кораби и компоненти за космически станции.

По-рано "Боинг" поръчва от Русия три летателни модела на IDA и четири елемента за тестване на основната структура от Русия. Впоследствие полетните модели бяха модернизирани с редица елементи в САЩ и прехвърлени на SpaceX за инсталиране на Crew Dragon.

Ракета Falcon 9 на SpaceX изведе в орбита 60 спътника

Ракета Falcon 9 на SpaceX изведе в орбита 60 спътника

За разширяване на интернет покритието на Starlink...

Германският вестник Der Tagesspiegel по-рано посочи, че Илон Мъск е заимствал от руснаците концепцията за отделна доставка на хора и стоки в космоса. Изданието отбелязва, че Русия от самото начало е избрала отделни изстрелвания на космически "камиони" и пилотирани космически кораби.

Ракета SpaceX Falcon 9, превозваща космическия кораб на Crew Dragon на компанията, излетя от стартовия комплекс 39A в космическия център Кенеди на НАСА във Флорида на 30 май 2020 г., превозвайки астронавтите от НАСА Робърт Бенкен и Дъглас Хърли до Международната космическа станция. В неделя капсулата успешно се свърза с МКС.

Изстрелването бе първата пилотирана мисия с астронавти на САЩ, след като НАСА оттегли флота на совалки през 2011 г.

Астронавтите на SpaceX пристигнаха на МКС

Астронавтите на SpaceX пристигнаха на МКС

Капсулата Cregon Dragon се скачи успешно с МКС