Британските спецслужби заявиха, че руски хакери са се опитали да атакуват сайтове на правителството и и на телевизионни компании в Обединеното кралство, съобщи Би Би Си с позоваване на в. „Sunday Times”.

Атаките са били извършени малко преди парламентарните избори през 2015 г., но информацията се огласява едва сега.

Съобщава се, че Центърът за правителствени връзки GCHQ е успял да неутрализира действията на хакерите. Смята се, че атаките са били организирани от групата Fancy Bears, за която се смята, че е свързана с руските спецслужби.

От GCHQ посочват, че хакерите са атакували всички правителствени сървъри, включително тези на вътрешното министерство, министерствата на външните работи и на отбраната,  

Цел на хакерската група са били и сайтовете на  британските телевизионни канали Би Би Си, ITV, Channel 4, Sky.

От британските спецслужби посочват, че са успели да парират хакерските действия, тъй като внимателно са проучили как е извършен пробивът в сайта на френския телевизионен канал TV5Monde през април 2015 г. Тогава хакерите успяха да спрат излъчването на програмата му, което беше възобновено след 18 часа. Дотогава на екрана се виждаше само знамето на ДАЕШ.

Британските експерти са были обезпокоени, че хакери, свързани с ислямистите са постигнали подобно ниво на техническа компетентност, но впоследствие установили, че следите водят не към джихадистите, а към Москва.

Те предвидили, че се готви подобна атака и срещу Великобритания. Така програмистите, работещи с британското правителство са взели допълнителни мерки за защита и са успели да парират атаките.