Зад кибератаките срещу Европейската агенция по лекарствата (EMA) стоят хакери от Русия и Китай, съобщава нидерландското издание "De Volkskrant" с позоваване на свои източници, запознати с разследването.

Европейският регулатор съобщи още през декември 2020 г., че станал обект на хакерска атака, но и до момента не е уточнено официално кой стои зад това.

По информация на "De Volkskrant", през есента на 2020 г. руски хакери са разпратили на служители на EMA електронни писма, при отварянето на които е инсталиран зловреден софтуер. Престъпниците са получили достъп до вътрешните мрежи на агенцията най-малко за месец, посочва изданието.

Целта на хакерите е била да получат информация за стратегията за ваксинацията в страните от ЕС и за препаратите, които купуват страните от общността.

Хакери атакуваха Европейската агенция по лекарствата заради ваксината на Pfizer

Хакери атакуваха Европейската агенция по лекарствата заради ваксината на Pfizer

Започнало е разследване...

Хакерите откраднаха документи, свързани с производителите на ваксината на германската компания BioNTech и американската Pfizer. По-късно някои от тях се появиха в рускоезичния сегмент на интернет в манипулиран вид.

Експертите допускат, че киберпрестъпниците са искали с помощта на дезинформация да всеят съмнения за ефективността на препарата на BioNTech/Pfizer.

Китайските хакери са проникнали във вътрешната мрежа на EMA през пролетта на 2020 г., пише "De Volkskrant". Това е станала благодарение на кибератака срещу един от германските университети.