Европейската агенция по лекарствата EMA стана обект на кибератака - това се казва в съобщение, публикувано на сайт ана агенцията.

Започнало е разследване в близко сътрудничество с правоохранителни и други институции, свързани с казуса. Не се уточнява кога е извършена хакерската атака.

По информация на Дойче веле, хакерите са получили достъп до документите за ваксината на Pfizer-BioNTech срещу COVID-19.

Същевременно американският концерн Pfizer съобщи, че засега няма данни за пробив в неговата система, германската BioNTech, също заяви, че няма изтичане на данни.

От EMA посочват, че няма да разкриват детайли по случая докато тече разследването. Агенцията отговаря за оценката и одобрението на лекарства, медицински изделия и ваксини за Европейския съюз.

Припомняме, по-рано стана ясно, че се очаква всеки момент агенцията да даде одобрение за ваксината на Pfizer-BioNTech срещу COVID-19.

На 1 декември германската биотехнологична компания BioNTech и американският им партньор Pfizer обявиха, че са подали документи за получаване на разрешение от регулатора на ЕС за прилагане на ваксината им срещу коронавируса.

Израел получи първата партида от ваксината на Pfizer/BioNTech

Израел получи първата партида от ваксината на Pfizer/BioNTech

Нетаняху съобщи, че първи ще си сложи от ваксината

Вексината вече беше одобрена във Великобритания и в Канада.

Обединеното кралство поръча 40 милиона дози от ваксината, което покрива около 60% от населението на страната. Вчера в страната започна масова имунизация. Британската Агенция за регулиране на лекарствените продукти и здравната грижа отправи препоръка ваксината да не се прилага при хора с тежки алергии, след като двама медици показаха симптоми на алергична реакция.

През този месец се очаква разрешение за използване на ваксината от САЩ.

САЩ вече поръчаха 100 милиони дози, а ЕС - 200 милиона.

Канада стана втората страна, одобрила COVID-19 ваксината на Pfizer/BioNTech

Канада стана втората страна, одобрила COVID-19 ваксината на Pfizer/BioNTech

"Днес Канада достигна критичен етап в борбата си с COVID-19"