Предизборният щаб на кандидата за президент на Франция Еманюел Макрон е бил обект на атака от руски хакери през миналия месец. Това се твърди в доклад на изследователска група по киберсигурност, съобщава "Франс прес".

Руската хакерска група, която била свързвана с няколко атаки срещу важни западни цели, е използвала "фишинг" техники, за да се опита да открадне лични данни от Макрон и членове на неговия предизборен щаб, уточнява базираната в Япония изследователска група "Тренд Микро".

Русия отрича да е хаквала датската армия

Русия отрича да е хаквала датската армия

"Русия като държава не прави хакерски атаки"

Руската хакерска група, известна като Pawn Storm и АРТ28, също така се смята, че стои зад хакерските атаки през миналото лято срещу американската Демократическа партия, която се твърди, че е целяла подкопаване на кандидатурата на Хилари Клинтън за президент.

Масово се подозира, че хакерската група има връзки с руските тайни служби, а Москва е разглеждана като отявлен поддръжник на опонента на Макрон в президентската надпревара - Марин льо Пен, която се срещна с руския президент Владимир Путин на изненадващо посещение в Москва преди президентските избори във Франция.

В понеделник Русия отрече каквато и да е намеса във френските избори.

"Кои групи? Откъде са те? Защо Русия", запита говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Това прилича на обвиненията, направени от Вашингтон, които до ден-днешен остават неубедителни и не правят чест на хората, които ги отправят", подчерта Песков.