хероинСпециалните части на американската и руската армия са атакували нарколаборатории в Афганистан в рамките на безпрецедентна съвместна операция, предаде АП, позовавайки се на щатското посолство в Москва. Унищожени са били хероин и морфин на стойност 250 милиона долара.

По информация на неназования американски дипломат, афганистанската армия също е подпомогнала атаката на четирите нарколаборатории, разположени до границата с Пакистан. Според източника на АП, акцията силно е затруднила производстовото на хероин в страната.

Агенция РИА Новости цитира шефа на бюрото за борба с наркотиците на Русия Виктор Иванов, който е заявил, че три от обектите са произвеждали хероин, а един - морфин. Лабораториите са били част от дългогодишен наркоканал към Пакистан и отвъд, който е бил на стойност от около един милиард щатски долара. Иванов заяви, че са били заловени около 200 милиона дози хероин.

Не беше посочена точната дата, в която е била извършена операцията, но информацията за нея дойде седмица след като Виктор Иванов заяви във Вашингтон, че американските му партньори не са успели да унищожат производството на хероин в Афганистан въпреки предоставената от Русия информация.

Азиатската държава е едно от местата с най-добро сътрудничество между бившите врагове от Студената война, които преследват общи цели - изкореняване на тероризма и унищиожаване на каналите за наркотрафик. До този момент Русия предоставяше основно територия, хеликоптери и подготовка на пилоти и кадри на специалните служби.

При посещението си в САЩ Иванов заяви, че е предал на американските власти в Кабул координатите на 175 лаборатории за преработка на хероин. Било му е казано, че се изчаква решение за офанзивни действия срещу обектите.

Москва от много време защитава позицията, че съюзниците не правят достатъчно, за да бъдат ликвидирани маковите полета в Афганистан, които се превръщат в огромните количества хероин, заливащи Русия. Американски представители са на мнение, че унищожаването на полетата ще тласне афганистанските фермери към талибаните.