Руски стратегически бомбардировачи Ту-95MS ("Мечок") са извършили удари по най-важните обекти на терористичните групировки ДАЕШ ("Ислямска държава") и Фронт "Ал Нусра" в няколко сирийски провинции. Това твърдят от руското военно министерство.

Говорителят на руското военно ведомство ген.-майор Игор Конашенков уточни, че въздушните удари са били извършени в провинциите Идлиб и Дейр ез Зор.

Бомбардировачите са излетели от летище "Енгелс" в Русия, прелетели са над територията на Иран и Ирак и са изстреляли крилати ракети Х-101 срещу целите.

"Внезапните удари унищожиха редица командни центрове на терористите, концентрации на войници и военно оборудване, както и складове за боеприпаси", обяви Конашенков в изявление.

Той подчерта, че всички унищожени цели са били далеч от населени места, от позициите на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили, както и от крепостите на американските служби за сигурност.

Новината идва, след като Сирийските демократични сили обвиниха Русия, че е атакувала техни позиции близо до газови полета в Дейр ез Зор, убивайки и ранявайки няколко бойци. Русия отрече твърденията.

Руска подводница атакува терористите от "Ал Нусра" с крилати ракети

Руска подводница атакува терористите от "Ал Нусра" с крилати ракети

Подводницата е базирана в Средиземно море

Междувременно от руското военно министерство публикуваха кадри от въздуха на позиции на ДАЕШ северно от Дейр ез Зор, показващи оборудването на американски специални сили, разположени в района.

Коментирайки относно разкритието, говорителят на руското военно министерство заяви, че Русия не е получила отговор дали американски войски подкрепят ДАЕШ в Сирия.

"Бих искал да ви обърна внимание на обстоятелството, че в крепостите на ДАЕШ, където бяха забелязани американски специални сили, няма никакви признаци за водене на сражения. Няма кратери от снаряди и обстрел", загатна Конашенков носещата се из пространството теза, че американците всъщност подпомагат ДАЕШ.