Дронове, заредени с експлозиви, са се опитали три пъти да атакуват атомната електроцентрала Курск в град Курчатов в четвъртък вечерта, твърдят руски медии, цитирани от руската служба на "Би Би Си".

Твърди се, че един от дроновете е експлодирал близо до хранилище за ядрени отпадъци.

Според телеграм канала Baza първият дрон е паднал в района на лагера за обучение на кучета и не се е детонирал. Вторият - реактивен БЛА от авиационен тип, е намерен да лежи на асфалта, той също не е избухнал.

Но се твърди, че третият дрон е атакувал склад с ядрени отпадъци. Според източници на База експлозията е повредила фасадата на сградата на склада.

Подобна версия на събитията представя телеграм каналът Shot, като твърди, че дроновете са на украинските въоръжени сили.

Руското министерство на отбраната съобщи за прихващането на украински БЛА около 21:00 часа московско време в района на Курчатов, без да съобщава за последствията от прехващането.

Украинската страна не коментира изявленията на руските военни и медиите.

В сряда украинският президент Володимир Зеленски заплаши, че Украйна ще отвърне на Русия тази зима и няма само да се защитава, ако Москва започне нова въздушна кампания, насочена към унищожаване на украинската енергийна система

Зеленски заплаши Русия с ответни удари, ако атакува украинската енергийна система

Зеленски заплаши Русия с ответни удари, ако атакува украинската енергийна система

Киев има значително подобрени способности да нанася удари с дронове и ракети