Руски милионер е в напреднали преговори с правителството на Кирибати да вземе под наем три необитаеми острова, да основе алтернативна Русия и да възкреси монархията, пише британският в. "Гардиън".

Руснакът Антон Баков и съпругата му Мария планират да възстановят Руската империя на династията Романови на три необитаеми острова в намиращата се в южните части на Тихия океан страна Кирибати, и да инвестират стотици милиони долари в икономиката на бедния остров.

Руската монархия беше свалена от власт от Болшевишката революция през 1917 г. и Баков, който е бизнесмен и бивш руски депутат, се е посветил на съживяването ѝ, което през годините е включвало проучването на възможностите това да се случи на територията на Черна гора и островите Кук.

Баков сега е предложил да наеме необитаемите острови Малден, Старбък и Милениум и да ги използва като база за своята "алтернативна Русия", както и изграждането на инфраструктура за туристите и бизнеса.

Според Баков и правителството на Кирибати, трите острова са напълно необитаеми и неразвити и офертата на руския бизнесмен е най-голямата инвестиция, някога обмисляна от островната държава.

"Бяхме привлечени към Кирибати заради чудесния климат, големите и просторните необитаеми острови и малкото население, което очевидно ще се възползва от нашата финансова помощ", изтъкнал Баков по имейл пред британското издание.

Синът на Баков - Михаил, за първи път се е обърнал към правителството на Кирибати в края на 2015 г. с инвестиционния план на баща си.

След среща с Баков по-рано тази година президентът на Кирибати, Танети Мамау, е отишъл лично с редица министри да инспектират трите острова.

Пътуването се очаква да отнеме до един месец, а решението дали да се пристъпи към сделката ще бъде направено при завръщането на президента в края на февруари.

"Планираме да построим летища и пристанища, соларни електроцентрали, заводи за прясна вода, болници, училища и населени места за служителите", уточнил Баков.

Развитието на островите би отнело между 10 и 15 години, по оценките на руския бизнесмен. Първата фаза на проекта ще бъде незабавна финансова инжекция от 120 млн. долара за правителството на Кирибати, последвана от още 230 млн. долара за първия етап от строителството на инфраструктурата на остров Малден.

Въпреки че островите ще действат като база за империята на Романови, Баков не очаква много руснаци да се преместят да живеят за постоянно в Кирибати, тъй като климатът е твърде суров, а разстоянието е твърде голямо.

"Екваториалният климат не е особено подходящ за руснаците ... ние смятаме, че имиграцията в Австралия и Нова Зеландия все още ще бъде много по-желана за тях", посочи руският бизнесмен.

Така че той предполага, че количеството на руснаците, живеещи постоянно на островите ще бъде един до два процента от всички хора там. Обаче финансовите инвестиции от руснаците щели да бъдат много по-големи, очаква Баков.