Командирът на 9-о щурмово подразделение на ЧВК "Вагнер" Михаил Приходко (с повиквателна "Михаил") е бил убит в Мали, съобщи "Телеграм".

От пресслужбата на покойния основател на ЧВК Евгений Пригожин съобщиха, че каналът "Разтоварване Вагнер" се използва за комуникация от командирите на ЧВК.

Приходко беше смъртоносно ранен на 12 октомври по време на бойна мисия.

"В този ден маневрената група 9 СХО, изпълнявайки бойна задача, се сблъска с превъзхождащи сили на терористите. "Михаил" взе решение незабавно да се придвижи в района на бойните действия на групата за бързо реагиране и лично я ръководеше", се казва в доклада.

Благодарение на действията на командира е успял да предотврати пробива на "бойците" в обкръжението. В резултат на това е нанесен удар "по съсредоточаването на ислямистите с използването на артилерия и авиация, което е довело до пълното им унищожаване".

По данни на ЧВК Приходко лично е унищожил осем бойци. Той ще бъде награден посмъртно със звездата на герой на ЧВК "Вагнер".

Бунтовниците в Мали са убили и ранили десетки бойци от Вагнер

Бунтовниците в Мали са убили и ранили десетки бойци от Вагнер

Бунтовническото движение заяви в изявление, че е заловило бронирани превозни средства, камиони и цистерни

Бойците на ЧВК "Вагнер" в продължение на няколко години осигуряваха охраната на различни структури и компании в Мали и други африкански страни, както и участваха в конфликта в Украйна.

Въпреки опита за бунт на Евгений Пригожин през 2023 г. специалистите на компанията продължават да работят в Африка. Руският външен министър Сергей Лавров обясни, че малийските власти са установили официални контакти с Москва, така че руските инструктори продължават да работят там.

Ситуацията в Мали остава несигурна след вчерашните атаки

Ситуацията в Мали остава несигурна след вчерашните атаки

Точният брой на жертвите все още не е потвърден