Руският бизнесмен и съосновател на LetterOne Михаил Фридман, който е роден в Лвов, се консултирал с украинските власти относно възможността да получи украинско гражданство и да пререгистрира основните си активи в страната, съобщи за "Forbes Украйна" ръководителят на Националната агенция за предотвратяване на корупцията Олександър Новиков.

"Такъв сценарий е възможен и за други големи руски бизнесмени от украински произход, като Виктор Векселберг, който е роден в Дрогобич", казва той.

Руският олигарх Фридман готов да продаде газовите си находища в Северно море

Руският олигарх Фридман готов да продаде газовите си находища в Северно море

Задоволявайки искането на Великобритания

Както отбелязва Новиков, пререгистрацията на предприятията е от полза за Украйна, тъй като страната ще получи допълнителни данъци.

Financial Times съобщава, че на 27 февруари, три дни след началото на руската специална операция в Украйна, Фридман е изпратил писмо до служителите на лондонския офис на LetterOne. В него бизнесменът припомня, че е роден в Лвов, където родителите му, които са граждани на Украйна, продължават да живеят. "Но през по-голямата част от живота си съм живял като руски гражданин, създавал съм и съм развивал бизнес. Дълбоко съм привързан към украинците и руснаците и според мен настоящият конфликт е трагедия и за двата народа", каза Фридман.

Украйна предлага на ЕС седми пакет санкции срещу Русия

Украйна предлага на ЕС седми пакет санкции срещу Русия

Кулеба е пратил писмо до Европейския съюз с искане за нови рестрикции в три области

На следващия ден ЕС наложи санкции срещу бизнесмена, включително замразяване на активи и забрана за влизане. В обосновката на ограниченията на ЕС се казва, че Фридман "е участвал в опитите на Кремъл да отмени санкциите на САЩ, наложени за противодействие на агресивната политика на Русия срещу Украйна" и "активно е подкрепял материално или финансово и се е облагодетелствал" от лидерите, отговорни за анексирането на Крим и "дестабилизирането на Украйна".