Руският актьор и музикант Семьон Слепаков публикува в канала си в YouTube  песен-сатира за смъртта на руски войник в Украйна. Фондът за защита на националното историческо наследство поиска музикантът да бъде включен в регистъра на чуждестранните агенти заради "дискредитиране на руските въоръжени сили".

В песента майката на тригодишния Ванюша му разказва за страшния враг, "укронаци", с когото по-големият му брат е отишъл на война. По-големията му брат не е продал родината си "за лате и чийзкейк" и се е върнал "като герой" - и скоро кметът ще му издигне "красив паметник" и ограда.

Текстът на песента включва и думите "всички ще умрат, а ние ще отидем в рая", което е препратка към една от речите на Владимир Путин, в която той заявява, че "ние ще отидем в рая като мъченици, а те просто ще умрат".

Русия забранява новинарския сайт Meduza

Русия забранява новинарския сайт Meduza

Репресиите срещу медиите ескалираха, след като Русия нахлу в Украйна

Вторият син в песента е учил информационни технологии, отишъл е в Европа и сега "прекарва нощите си там, вероятно със содомити".

В песента майката се оплаква, че Ванюша е само на три години и не може да отиде на война. "Може да съм лоша майка, сине, но съм велика, сине", пее Слепаков.

След излизането на песента Фондът за защита на националното историческо наследство се обръща към руското Министерство на правосъдието с инициатива за включване на продуцента, художника и музиканта Семьон Слепаков в регистъра на чуждестранните агенти заради песента, дискредитираща руските въоръжени сили, пише ТАСС.

В призива се посочва, че Слепаков "се подиграва с искрените патриотични чувства на гражданите на Руската федерация, които са готови да жертват най-ценните неща и дори собствения си живот в името на своята страна".

Сенаторът Константин Долгов дори поиска творецът да бъде лишен от гражданство.

В Русия конфискуват имуществото на избягали критици на Кремъл?

В Русия конфискуват имуществото на избягали критици на Кремъл?

В момента се изготвя законодателство по въпроса

Слепаков има повече 1,4 последователи в "ЮТюб" (YouTube), където видеото на неговото изпълнение на песента има повече от 700 000 преглеждания от публикуването му във вторник. Някои слушатели написаха обидни коментари под видеото, а други благодариха на Слепаков за антивоенната му песен.

След началото на войната с Украйна, през пролетта на 2022 г., Семьон Слепаков напуска Русия заедно с родителите си и 92-годишната си баба и се премести в Израел.