Хакери на руското правителство са проникнали в компютърната мрежа на Националния комитет на Демократическата партия и са получили достъп до цялата им база данни от изследвания на противниковия президентски кандидат на Републиканската партия - милиардера Доналд Тръмп. Това обявиха от комитета и експерти по сигурността, които са реагирали на проникването, пише „Вашингтон поуст”.

Хакерите дотолкова са компрометирали системата на Националния комитет на демократите, че те също са били в състояние да четат всички имейли и съобщения в чата.

Атаката срещу управителното тяло на Демократическата партия е била една от няколкото срещу американски политически партии. Компютърните мрежи на Хилари Клинтън и Доналд Тръмп също са били мишени на руски шпиони, както и компютрите на някои от политическите комитети на Републиканската партия.

Говорител на руското посолство в САЩ каза, че няма информация за такива прониквания. 

Кремъл няма информация, че руски хакери стоят зад проникването на компютри на Демократическата партия. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков също отхвърли обвиненията за хакерската атака.