Министерството на отбраната на Руската федерация (МО) присвои базата, оборудването и въоръжението на ЧВК "Вагнер". Това заяви руският правозащитник Марк Фейгин за "Еспресо". По думите му, наемниците на Евгений Пригожин масово подписват договори с МО.

"ЧВК "Вагнер" е напълно ликвидирана в Русия. Базата в Молкино в Краснодарския край е отнета, цялото оборудване, бронирани машини, оръжия, всички боеприпаси са изпратени на Министерството на отбраната. Сега те се считат за изпълнители на МО. Има нещо точно в Беларус и това, разбира се, е споразумение между Лукашенко, Пригожин и Путин. Но всичко това е много несигурно и в този случай те наистина ще бъдат въвлечени в авантюра, някаква провокация - и защо, има едни затворници и бандити", подчерта Фейгин.

Лукашенко отново се присмя на Полша заради войските на "Вагнер"

Лукашенко отново се присмя на Полша заради войските на "Вагнер"

Варшава трябвало да му благодари, че държи "Вагнер" под контрол

Руският опозиционер добави, че за Путин би било изгодно, ако "вагнеровците" решат да атакуват Полша от Беларус. Така чрез подставено лице Кремъл неутрализира заплахата от "вагнеровците".

"Защото ще ударят два заека с един камък: умряха като герои и няма повече проблеми", каза адвокатът.

Руският президент Владимир Путин започна масово да издава тайни укази след бунта на ЧВК "Вагнер". През юли делът на тези документи достигна 62%, което е рекорд за целия период на неговото управление.

Сайтът "Медиазона" проучи списъка с укази, издадени от държавния глава. Всички те са номерирани по ред от началото на годината. Липсващият номер показва, че указът е бил секретен.

Отбелязва се, че тайните укази често са свързани с награждаването на участници във военни операции, включително и посмъртно.

Лукашенко отново се присмя на Полша заради войските на "Вагнер"

Лукашенко отново се присмя на Полша заради войските на "Вагнер"

Варшава трябвало да му благодари, че държи "Вагнер" под контрол

Полското правителство заяви, че беларуски военни хеликоптери са нарушили въздушната граница на Полша в района на Беловежа. Минск отрече това.

Освен това Варшава реши да укрепи границата на страната с Беларус поради пристигането на ЧВК "Вагнер" в републиката.

Беларуският лидер Александър Лукашенко отхвърли опасенията на Полша относно разполагането на бойци на ЧВК "Вагнер" в Беларус.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков коментира изявленията на Варшава относно ситуацията на полско-беларуската граница и отбеляза, че Полша като цяло е склонна към ескалация на напрежението.