Руският режисьор дисидент Кирил Серебренников призовава за отмяна на санкциите срещу Роман Абрамович, защото той е един от инвеститорите, които стоят зад последния му филм, разкрива в. "Гардиън".

Руският олигарх, който сега се опитва да продаде футболния клуб "Челси" заради финансовите ограничения, наложени му от британското правителство, е ценен покровител на изкуството, казва режисьорът.

Трябва да се вземе предвид историята на Абрамович като спонсор на важни филми, добави Серебренников, говорейки на филмовия фестивал в Кан. "Трябва да отменим санкциите срещу Абрамович. Той е истински покровител на изкуството, а в Русия това винаги е било оценявано", каза режисьорът след премиерата в сряда вечерта на филма си "Жената на Чайковски", който се състезава за престижната награда "Златна палма" на фестивала.

Франция и Джърси замразиха активи на Роман Абрамович

Франция и Джърси замразиха активи на Роман Абрамович

Имоти на Абрамович са претърсени от полицията

Серебренников е един от малкото руски режисьори, поканени да участват във фестивала тази година, и използва платформата, за да се противопостави на всеобщия бойкот на изкуството и културата от Русия в Европа.

Според организаторите на фестивала конкурсната творба на Серебренников отговаря на условията, тъй като е създадена преди войната в Украйна, макар че не е ясно дали решението е в съответствие с настоящите европейски санкции срещу финансовите интереси на руските олигарси.

Украинските делегати в Кан поставиха под въпрос времето на самото заснемане на филма, което според тях може да е продължило и през април. Разпитан в четвъртък, Серебренников заяви, че не е получавал пари директно от руската държава, откакто е бил студент.

Абрамович основен логистик на преговорите между Украйна и Русия?

Абрамович основен логистик на преговорите между Украйна и Русия?

Ние сме във война, имаме хладно отношение един към друг

По думите му тогава средствата са идвали чрез държавната служба, а не директно от богати хора. "До този момент това не бяха токсични пари", каза той. "Нямаше нищо срамно в това." Той добави, че филмовата фондация на Абрамович, "Киноприм", е помогнала за финансирането на последните му два филма.